Kdo je fiziater?

Fiziater je zdravnik specialist, ki se po opravljeni medicinski fakulteti dodatnih pet let specializira na področju rehabilitacije in fizikalne medicine.

V osnovi se fiziatri ožje profilirajo, bodisi za obravnavo pacientov z nevrološkimi težavami (po možganski kapi, po poškodbi možganov ali hrbtenjače), ali pa za obravnavo pacientov z ‘ortopedskimi težavami (zlomi, izpahi, operacije sklepov in hrbtenice, posledice obrabe sklepov, bolečine v hrbtenici itd.).

Kdo je fiziater? Prisluhnite pogovoru na radiu Štajerski val.

V obsegu dela ima fiziater diagnostiko in terapijo težav na področju gibalnega sistema (sklepi, mišice itd.). V bolnišnici ali zdravilišču vodi rehabilitacijsko ekipo (fizioterapevt, delovni terapevt, psiholog, socialni svetovalec, ortotik itd.).

V ambulanti obravnava paciente, ki ne zahtevajo bolnišnične oskrbe. Predpisuje programe ambulantne fizioterapije, predlaga zdraviliško zdravljenje, ocenjuje telesno okvaro, aplicira blokade ali druga zdravila v sklepe ali ostala tkiva.

Vsebina je avtorsko delo. Prepovedano je vsakršno kopiranje, prepisovanje, razmnoževanje in kakršnokoli razširjanje v komercialne namene brez pisnega dovoljenja družbe.