Trombocitna plazma

Spodbujanje celjenja z uporabo lastne krvi je eden izmed najbolj učinkovitih sodobnih načinov za krepitev regenerativne sposobnosti telesa.

Terapija s trombocitno plazmo (A-PRP, avtologna plazma bogata s trombociti) je terapevtska metoda, ki se v ortopediji uporablja že več kot dvajset let. Koncentrirani trombociti, ki jih najdemo v PRP so bogat vir bioaktivnih beljakovin, ki imajo poleg preprečevanja krvavitve še mnogo drugih funkcij. Signalne molekule z rastnimi faktorji, ki se nahajajo v trombocitih so nepogrešljive pri sprožitvi regeneracijskih procesov v poškodovanem tkivu in pri pospešitvi celjenja ran.

Kako poteka postopek s PRP

Metoda temelji na vbrizganju koncentrirane plazme (PRP) v poškodovano tkivo ali v sklep. Celoten postopek traja približno trideset minut. PRP od posameznika pridobimo s centrifugacijo njegove krvi neposredno po odvzemu. Postopku sledi takojšnja aplikacija pridobljene koncentrirane plazme v mesto okvare (v sklep, bližino vezi ali tetiv, mišico itd.).

Ko se PRP vbrizga v poškodovano območje, signalne molekule sproščene iz trombocitov stimulirajo regeneracijo poškodovanega oz. obrabljenega tkiva. Proces celjenja vedno zajema fazo vnetja, zato prihaja po aplikaciji plazme pogosto do prehodnega začasnega pojava nelagodja ali bolečin. Le – to pogosteje opažamo pri obravnavi tetiv kot po vbrizganju PRP v sklepe.

Poleg tega  v naši ambulanti v sklepe ob PRP hkrati apliciramo še ozon, ki omili omenjeno nelagodje v prvem tednu po vbrizganju trombocitne plazme.

PRP nam lahko pomaga pri mnogih patologijah gibalnega sistema, vendar ne pri vseh.

PRP injekcije se lahko uporabljajo za okvare v sklepih, mišicah, kitah in vezeh po vsem telesu. Klinično je najbolj preizkušena in tudi znanstveno dokazana učinkovitost pri sledečih težavah:

  • teniški / golf komolec,
  • obraba kolena (in drugih sklepov kot npr. pri rizartrozi),
  • okvara tetiv rotatorne manšete ramenskega sklepa (tudi delne rupture),
  • vnetja sluznih vrečk – bursitis,
  • nebakterijski vnetni procesi sklepov,
  • okvara tetiv glutealnih mišic (peritrohanteritis/glutealna tendinopatija oz. entezopatija),
  • boleč ‘trn v peti’ – plantarni fascitis (plantarna fasciopatija),
  • akutne poškodbe mehkih tkiv (vezi, tetive, mišice, sklepne ovojnice).

Ali bo injekcija PRP učinkovita, je odvisno od različnih dejavnikov

Prvi zelo pomemben dejavnik je pravilna indikacija, saj z aplikacijo trombocitne plazme ni možno uspešno obravnavati vseh okvar gibalnega sistema. PRP terapija ni primerna za obravnavo posameznikov s končno stopnjo obrabe hrustanca, ali s popolno raztrganino vezi ali tetiv.

Zdravnik specialist vam bo po pregledu svetoval, ali je PRP smiselno izbrati tudi v vašem primeru.

Poleg pravilne indikacije je za uspeh odločilna količina in kvaliteta trombocitov. Že sama kratica PRP (platellet rich plasma) v prevodu pove, da je učinkovitost postopka odvisna od števila trombocitov v plazmi. Po več kot dvajsetih letih uporabe PRP na področju regenerativne ortopedske medicine je znano, da so rezultati boljši, če je doza PRP večja. Optimalni učinek se dosega s koncentracijo trombocitov okrog ene milijarde na mililiter plazme, volumen aplicirane plazme pa je odvisen od velikosti sklepa oz. površine poškodovanih mehkih tkiv. Na primer v koleno se ponavadi vbrizga pet do osem ml PRP.

Na učinkovitost plazma terapije vplivajo tudi krvni tlak, hidracija telesa, količina maščob v krvi, zdravila in mnogo drugih dejavnikov, ki skupaj tvorijo pomembno razliko v končnem rezultatu.

Na kvalitetno PRP lahko precej vpliva tudi celotna tehnična izvedba postopka.

Nenazadnje je precejšnjega pomena tudi izbira sistema za pripravo PRP. Na tržišču obstaja veliko ponudnikov PRP sistemov, vendar se kvaliteta koncentrirane plazme med njimi precej razlikuje (premalo trombocitov, preveč rdečih krvničk v PRP ali nezmožnost ločevanja belih krvničk od plazme …). Poleg naštetega je zelo pomembna varnost postopka pridobivanja trombocitne plazme. Možnost kontaminacije krvi preprečuje zaprt sistem in priprava PRP z uporabo največ treh brizg tekom celotnega postopka.

V REHAB-MED KURILA uporabljamo švicarski sistem za pripravo trombocitne plazme ‘WORLD PRP’, ki izpolnjuje najvišje kriterije kakovosti in v svetovnem merilu spada med najboljše na svojem področju.

Učinkovitost PRP ocenjujemo po štirih  do šestih tednih od aplikacije v sklep in po desetih do dvanajstih tednih od aplikacije v mehka tkiva (tetive, vezi).) Prav tako pomembno je obdobje po aplikaciji PRP. Zdravnik specialist vam bo podal točna navodila kako ravnati in katerih zdravil se izogibajte, da bi dosegli največji učinek PRP terapije.

Več o PRP terapiji lahko preberete tukaj.