Kako izbrati primernega specialista za zdravljenje s koncentrirano trombocitno plazmo (PRP)?

Na aplikacijo PRP se je treba predhodno pripraviti, saj na kvaliteto in število trombocitov v vaši krvi vpliva veliko zunanjih dejavnikov (krvni tlak, maščobe v krvi, kajenje, hidracija, določena zdravila itd.).

Vse te informacije bi morali pri zdravniku pridobiti vsaj en teden pred obravnavo. Pri zdravniku se pozanimajte tudi  glede količine PRP. Za pridobitev dveh do treh ml učinkovite plazme za obravnavo patologije na področju gibal je potrebno odvzeti vsaj dvajset ml krvi. Zanima naj vas tudi končna koncentracija trombocitov v plazmi, ki bo vbrizgana v poškodovano področje (idealno cca ena milijarda na mililiter trombocitne plazme).

Naslednji pomemben dejavnik za aplikacijo plazme na točno določeno mesto je način aplikacije.  Pogosto je namreč nepogrešljiva pomoč diagnostičnega UZ, s katerim ‘v živo’ spremljamo vbod, korigiramo smer igle in aplikacijo plazme. Tako imenovana slepa aplikacija, ki je opravljena glede na otip anatomskih struktur na površini, lahko bistveno zmanjša učinkovitost zdravljena (rama, kolk, vezi sklepov). Izjema je kolenski sklep, kjer lahko izkušen specialist uspešno opravi tudi t.i. slepo aplikacijo PRP. 

prp trombocitna plazma
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

PRP sistemi so različno učinkoviti

Po poročilih stroke je izboljšanje stanja možno pričakovati že po prvi injekciji. Če je trombocitna plazma dovolj močna, pogosto na področju gibalnega sistema zadostuje aplicirati le eno ali dve injekciji in ne več štiri ali pet kot je to bilo potrebno z uporabo starejših sistemov za pridobivanje trombocitne plazme.

Za doseganje optimalnih rezultatov na področju zdravljenja gibalnega sistema bi morala PRP vsebovati od vsaj štiri do šest krat več trombocitov kot jih je v krvi (npr., če je v enem mililitru krvi 200 tisoč trombocitov, jih mora biti v enem mililitru PRP približno milijarda).

 Za več informacij pokličite fiziatrično ambulanto REHAB-MED na tel. št. 040 801 345 ali pišite na info@fiziater.si

Več o PRP terapiji lahko preberete tukaj.

Delite to objavo ...