Celjenje ran

Zdravstvena oskrba pacientov s kroničnimi ranami predstavlja zelo velik izziv za zdravstveno osebje in obremenitev za paciente in njihove svojce. V Slovenskem prostoru je zaradi kronične rane letno zdravljenih okrog pet tisoč pacientov. Večinoma so to pacienti s sladkorno boleznijo in aterosklerozo. Velika odgovornost je prestavljena na diplomirane medicinske sestre, intenziven zdravniški nadzor nad celjenjem rane pa na žalost pogosto ni izvedljiv. Poleg tega je pri ‘standardnem zdravljenju’ preveč poudarka na terapiji od zunaj (prevezi, obloge) in premalo holističnega pristopa z reševanjem pravih vzrokov za nastanek rane. Tudi zato veliko pacientov svojo rano nikoli ne zaceli, saj je obolevnost in umrljivost v tej skupni precej višja v primerjavi z isto starimi prebivalci, ki nimajo kronične rane.

Ne (samo) zdravila in obloge, ampak (PREDVSEM) vaša kri in dieta celita rano.

Za celjenje rane je ključnega pomena čim boljši obtok krvi in limfe. Najboljše zdravilo za rano je naša kri, ki pripelje k celicam kisik in vsa ostala hranila, ki so potrebna za obnavljanje mehkega tkiva.

Oteženo celjenje kronične rane je prisotno predvsem v pogojih motene mikrocirkulacije in slabega celičnega metabolizma v okolici, kar je značilno za napredovalo aterosklerozo ožilja ali pa sladkorno bolezen. Pogosto se z oteženim celjenjem srečujemo tudi pri zdravljenju preležanin in opeklin.

Če ni indiciran operativni poseg pri žilnem kirurgu, so za celjenje rane ključnega pomena, poleg usklajenega sodelovanja patronažne sestre z zdravnikom, še sledeči dejavniki:

  1. Prehrana

Dokazano je, da se celični metabolizem bistveno izboljša ob določenem načinu prehranjevanja in s tem se tudi popravi regeneracijska sposobnost telesa. In ne, ne gre za hrano bogato s polnozrnatimi žiti (kaše, muesli in podobno).

  1. Razbremenitev rane na stopalu z začasnim ortopedskim čevljem in uporabo bergel

Če boste rano obremenjevali s celotno težo svojega telesa, ne pričakujte, da se bo rana hitro celila. Velikokrat se rana slabša in je potreben dodaten kirurški poseg. V izogib temu je rano potrebno razbremeniti s posebnim čevljem ali vložkom.

  1. Mikrocirkulacja

Na voljo je nekaj vrst učinkovite fizikalne terapije, s katerimi lahko BISTVENO vzročno izboljšamo krvni obtok v okolici rane. Med najbolj učinkovite spadata avtohemoterapija z ozonom in PVR terapija z ogljikovim dioksidom. Specialist fiziater vam z upoštevanjem morebitnih kontraindikacij izbere za vas najbolj primerno terapijo za pospešitev celjenja rane.

  1. Oskrba rane

Kaj dati na rano?? (kontakne mrežice, hidrokoloidi, gelirajoče obloge, alginati, pene, polimerne obloge, antimikrobne obloge, biocelulozne obloge, akrilatne in kolagenske obloge itd.)

Na tržišču je nešteto oblog, ki se uporabljajo za pospeševanje celjenja ran, preprečevanje in zdravljenje lokalnih okužb, vzdrževanje primerne vlažnosti rane itd. Namenjene so različnim fazam celjenja rane in njihova izbira pomembno vpliva na potek zdravljenja. Zato je ključnega pomena, da terapijo izbere izkušen zdravnik, nato jo diplomirana medicinska sestra z dodatnim znanjem prilagaja glede na dinamiko celjenja rane in ob morebitnem poslabšanju rane zdravnika takoj opozori.

  1. Čas

Doba celjenja kronične rane se šteje večinoma v mesecih. To pa ne pomeni, da morate ves čas opravljati terapije.

Foto prikaz celjenja ran pri pacientih

OPOZORILO: Odsvetujemo ogled nazornih fotografij občutljivim osebam ter mladoletnikom.

Če niste uspeli svoje rane zaceliti z dosedanjimi terapijami, kontaktirajte za dodatno mnenje zdravnika Petra Kurilo, dr. med.