Zdravljenje post Covid-19 sindroma z ozonom

Mnogo pacientov se po preboleli akutni COVID-19 okužbi in po dolgem COVIDu (trajanje simptomov več kot tri mesece) še naprej srečuje z zdravstvenimi težavami.

Med omenjene težave spadajo:

 • kronična utrujenost
 • težka sapa že pri manjšem naporu
 • pomanjkanje energije
 • težave s koncentracijo in s spominom
 • bolečine v sklepih
 • izguba mišične mase
 • težave s spanjem
 • depresija ali anksioznost …

Paleta simptomov je raznolika in zelo bogata. Posamezniki čutijo, da niso ta pravi, funkcionirajo na pol plina, ne zmorejo prejšnjih športnih aktivnosti in delovnih obveznosti. 

Kadar takšno stanje traja več kot tri mesece od začetka okužbe, govorimo o POST COVID-19 SINDROMU. 

KURILA-ozon-bioregeneracija

Skupina italianskih zdravnikov je leta 2021 objavila rezultate zdravljenja z ozonom. Zajetih je bilo sto pacientov po akutnem COVIDu s kronično utrujenostjo v sklopu Post Covid-19 sindroma. Terapija je zmanjšala utrujenost pri vseh posameznikih, vendar z različno stopnjo učinkovitosti. Popolno okrevanje so beležili pri 36% pacientov, pri čemer se je klinično pomembno izboljšanje pojavilo pri 85% udeležencev.  

Med decembrom 2020 in marcem 2022 je bilo objavljenih še 13 drugih študij, ki potrjujejo učinkovitost ozonoterapije pri zdravljenju COVID-19 na različnih področjih:

 1. klinično izboljšanje: hitrejše zmanjšanje kašlja in vročine, zmanjšanje sape, izboljšanje nasičenosti krvi s kisikom, hitrejši odklop od dodatnega kisika
 2. skrajšanje hospitalizacije in zmanjšanje potrebe po sprejemu na intenzivno enoto
 3. izboljšanje laboratorijskih parametrov: zmanjšanje CRP, feritina, LDH, fibrinogena, interleukina 6, D-dimerja in prokalcitonina, normalizacija ALT in limfocitov itd.
 4. hitrejša regeneracija pljuč, vidna na slikovni diagnostiki (RTG in CT posnetki)
Foto: pixabay

Medicinske študije potrjujeo varnost in učinkovitost zdravljenja virusnih infekcij kot je COVID-19 z uporabo ozona. Še posebej pomembna je ugotovitev, da je ozon zelo koristen pri odpravljanju resnih simptov POST COVID-19 SINDROMA. Več o ozonski terapiji lahko preberete tukaj.

Delite to objavo ...