Kako dobiti kolagen točno tja, kjer ga dejansko potrebujemo?

Približno tretjino vseh beljakovin v telesu tvori kolagen. Najdemo ga v kosteh, hrustancu, sklepnih ovojnicah, tetivah, mišičnih fascijah, vezeh, žilah itd. Pomemben je za tvorbo in obnavljanje skoraj vsega v našem telesu in v odrasli dobi tvori približno 5% telesne teže (voda tvori cca 70%).

Kako je sestavljen kolagen?

Osnovna enota iz katere je kolagen narejen se imenuje tropokolagen. Gre za prepleteno spiralno molekulo, katero sestavljajo tri verige narejene iz sladkorjev (glukoza in galaktoza) in beljakovin (osnova le teh je lizin, prolin in glicin).

Posebna oblika vezave glikoproteinov med sabo daje kolagenu izjemno čvrstost in hkrati tudi fleksibilnost. Za boljšo predstavo, da bi pretrgali kolagensko vlakno debeline 1mm ga je potrebno obremeniti s težo 11kg.

kolagenska vlakna
Kolagenska vlakna

Zdravi smo toliko, kolikor je ‘zdrav’ naš kolagen

V idealnih pogojih se ta edinstven biopolimer sorazmerno dobro regenerira do starosti 45-60 let. V primeru, da telesu primanjkuje sestavin za regeneracijo kolagena, pa je le ta lahko motena že precej prej.

Staranje kolagena pospešuje sedeč način življenja, fizična preobremenitev, neprimerne športne aktivnosti, slaba telesna drža, slaba prehrana itd. Za tvorbo in obnovo kolagena sta ključnega pomena vitamin C in lizin. Oba mora človek dobiti v hrani, saj si ju ne zna izdelati sam in če teh dveh snovi primanjkuje, se v telesu tvori manj vreden kolagen, ki je nagnjen k hitremu  poškodovanju.

V primeru pomanjkanja kolagena se zmanjšuje čvrstost vezi, sklepnih ovojnic in tetiv, torej osnovnih struktur, ki stabilizirajo sklepe.

S tem so tudi povezane mikropoškodbe sklepnega hrustanca in pojav bolečine ob vnetnih procesih, s katerimi telo poskuša popraviti poškodovano tkivo.

poškodba kolena
Foto: Pixabay

Nove metode zdravljenja degeneracije mehkih tkiv

Zadnjih deset let so v tujini na voljo medicinski pripomočki v obliki injekcij. Obstaja več vrst kolagenskih injekcij, vse vsebujejo kolagen živalskega izvora. Zahvaljujoč se posebnemu filtracijskemu procesu, sterilizaciji in kontroli molekularne gostote, se pridobiva prečiščen produkt kolagena. Injekcijam so dodane še različne pomožne snovi naravnega izvora, ki delujejo specifično (protivnetno, antioksidativno, stabilizirajo zunajcelično tkivo, itd.)

Prednosti kolagenskih injekcij v primerjavi z drugimi poznanimi terapijami je več. Najpomembnejše je, da vplivajo na vzrok težav in ne lajšajo samo simptomov vnetja. Injekcije nimajo stranskih učinkov, lahko se uporabljajo vzporedno s fizioterapijo ali drugo obliko zdravljenja in njihova aplikacija je varna tudi za paciente z antikoagulantno terapijo.

V strokovni literaturi je čedalje več dokazov o njihovi učinkovitosti pri zdravljenju:

  • obrabe hrustanca na kolku in kolenu
  • bolečin v področju hrbta povezanih z degeneracijo diskov in malih sklepov
  • bolečih ramenskih sklepov
  • Ahilove tetive
  • teniškega komolca
  • bursitisa na različnih področjih telesa

Cilj aplikacije tega biomateriala ‘in loco’ – torej tam, kjer je najbolj potrebno – je strukturne narave: dopolniti primanjkljaj, okrepiti in izboljšati strukturo kolagena in ohraniti hrustanec, tetive, vezi in sklepne ovojnice, kar na koncu prinaša izboljšanje funkcije in zmanjšanje bolečine.

Vsebina je avtorsko delo. Prepovedano je vsakršno kopiranje, prepisovanje, razmnoževanje in kakršnokoli razširjanje v komercialne namene brez pisnega dovoljenja družbe.
Delite to objavo ...