Fibromialgija – Nova dognanja medicine, ki vam lahko korenito spremenijo življenje s to diagnozo

Razumevanje vzrokov za nastanek fibromialgije je še vedno na isti točki kot v prejšnjem stoletju.  Nevrobiološki mehanizmi, ki vodijo v fibromialgijo niso znani, zato tudi na tem področju medicine ne obstaja vzročno zdravljenje pacientov.

Za fibromialgijo boleha cca 3% populacije v razmerju 3:1 (Ž:M), vendar nekatere študije nakazujejo daleč večjo pogostost te diagnoze.

Med najbolj pogoste simptome fibromialgije spadajo:

  • kronična razširjena bolečina
  • nizek prag bolečine
  • utrujenost/izčrpanost
  • motnje spanja
  • težave s prebavo
  • motnje razpoloženja in koncentracije

Terapija klasične medicine je zgolj simptomatska

Blaženje bolečine z uporabo analgetikov, antidepresivnih zdravil in nevromodulatorjev je poleg razmeroma nedostopne fizioterapije edini način zdravljenja.

Novo upanje za paciente s fibromialgijo

V zadnjih petih letih se pojavljajo študije, ki vse bolj povezujejo fibromialgijo z rezistenco na inzulin. Najmanj 20% diabetikov ima tudi fibromialgijo in skoraj vsak pacient z diagnozo fibromialgije ima vrednosti HbA1c višje od 5,5%, torej trimesečni sladkor je skoraj pri vseh pacientih s fibromialgijo blizu meje predsladkorne bolezni (prediabetesa). Ta meja je sedaj postavljena z absolutno številko (5,7%), ki pa je enaka za vse starostne kategorije. Vendar za mlade ljudi je normalna vrednost sladkorja v krvi pod 5mmol/L, oziroma 5% HbA1c in vse kar je nad tem nakazuje na motnjo v metabolizmu glukoze (glukozno intoleranco). Le-ta lahko povzroči okvaro tankih živčnih vlaken (polinevropatijo) ali pa žarišča slabe prekrvavitve možganovine. In tukaj smo le korak od centralnega vzroka popačenega dojemanja večine nebolečih impulzov kot (dotik, razteg) kot bolečih.

V eni od študij so pacientom dajali zdravilo za izboljšanje metabolizma sladkorne bolezni (Metformin) in ob tem beležili prav pri vseh posameznikih drastično zmanjšanje bolečine skoraj na minimum.

Kaj storiti ob fibromialgiji za izboljšanje kvalitete življenja

Najprej vsem pacientom pripročam določitev krvnih parametrov za oceno metabolizma sladkorja / inzulinske rezistence v krvi na tešče:

  • HbA1C
  • C-peptid
  • Inzulin

V kolikor vam osebni zdravnik ne zna obrazložiti rezultatov krvnih testov, se naročite na telefonski posvet v naši ambulanti (https://www.fiziater.si/).

Takoj za tem je potrebno stopiti na pot hrane z nizkim vnosom ogljikovih hidratov (low carb/high fat), ki dokazano podpira procese regeneracije na celičnem nivoju. Tudi tukaj vam znamo dati konkretne in točne napotke. Za vas lahko izdelamo tudi individualno prilagojen jedilnik.

Delite to objavo ...