Omega-3 maščobne kisline

Omega-3 maščobne kisline imajo številne pozitivne učinke na naše telo. Pomagajo zmanjševati neravnovesja v našem organizmu in s tem posledično preprečujejo številne bolezni.

Učinki omega-3 v telesu

EPA (eikosapentaenska kislina) in/ali DHA (dokozaheksaenojska kislina) – znižuje tveganje za srčno in možgansko kap in je nepogrešljiva za delovanje živčnega sistema. Poleg tega ima MOČNO protivnetno delovanje, podpira regeneracijo sklepov, mišic in kože (celjenje ran), znižuje krvni tlak, podaljšuje telomere na kromosomih (posredno tudi življenje), pomaga ‘kuriti’ odvečno maščobo v telesu, znižuje trigliceride in ‘slab’ LDL ter povečuje ‘dober’ HDL holesterol.

ALA (α- linolenska kislina) – telo jo mora pretvoriti na DHA ali EPA, sicer je neuporabna. Sposobnost telesa za pretvorbo neučinkovite ALA na EPA je samo cca 6% in ALA na DHA cca 4%. Telo najbolj potrebuje in zna najbolje izkoristiti DHA in EPA, ki se nahajata v živalskih virih hrane.

Optimalen dnevni vnos omega-3 = 2-3g; minimalen priporočljiv vnos = 0,5g

Sedem pogostih simptomov pomanjkanja omega-3 v telesu:

1. Slabo razpoloženje, vse do depresije
2. Obraba in vnetje sklepov
3. Slaba koncentracija ali hiperaktivnost (pri otrocih)
4. Suha, razdražena in srbeča koža
5. Suhe oči
6. (Poslabšanje) alergije (astma, ekcem, seneni nahod …)
7. Utrujenost

Razmerje med omega-3 in omega-6 je zelo pomembno za zdravje

Optimalno razmerje v telesu (omega-3 : omega-6) je 1:4 ali še nižje.

V sodobni zahodnjaški hrani je razmerje 1:20 ali celo 1:30. Več kot je predelane hrane, hitre hrane, uporabe rastlinskih toplo stiskanih olj (sončnično, repično, sezamovo, bučno, sojino, arašidovo), hitreje se v telesu poveča nesorazmerje in mnogo osnovnih celičnih funkcij je okrnjenih in upočasnjenih. Razlog je v tem, da omega-6 zelo hitro oksidirajo, v telesu delujejo pro-vnetno (povečujejo markerje vnetja, npr. CRP), z lahkoto se spreminjajo v trans-maščobe in pospešujejo tvorbo prostih kisikovih radikalov. Prav tukaj je treba iskati razlog za kronična degenerativna obolenja gibalnega sistema, aterosklerozo, sladkorno bolezen itd.

Ne pričakujte, da boste zdravi če ob 20 gramih omega-6 dobite v hrani tekom dneva 0,5 grama omega-3 in recimo še v prehranskem dopolnilu 0,5g omega-3. Vaše dnevno razmerje je 20:1 v prid omega-6. Zato s prehranskim dopolnilom (kapsule ribjega olja in podobno) ne morete začutiti bistvene spremembe v počutju in zdravju. Omega-3 prehranska dopolnila niso tako učinkovita, kot si veliko ljudi misli in si jih z lažnim upanjem vsak mesec kupuje.

Kako zares izboljšati razmerje omega-3 : omega-6 v telesu ??

Potrebno je minimalizirati vnos omega-6 mastnih kislin v telo, ki so nagnjene k oksidaciji in imajo močne pro-vnetne učinke. Ob tem je seveda potrebno telesu priskrbeti omega-3 MK v pravi hrani (negojenih ribah itd.).

Kako povečati vnos EPA in DHA – Viri pomembnih omega-3 MK:

o Skuše (Makrele)
o Losos
o Kaviar
o jetra trske (Cod fish liver)
o Slaniki
o Ostrige
o Sardine
o Inčuni

ribe
Foto: Monicore – Pixabay

Znižajte razmerje omega-3:omega-6 z uporabo teh olj, ki vsebujejo le majhen delež omega-6 in poleg tega imajo veliko biološko vrednih sestavin (če so hladno stiskana):

• Maslo GHEE (vsebuje samo 2% omega-6 MK)
• Olivno olje 10% (za hladno uporabo v kuhinji)
• Kokosovo olje 2%
• Svinska mast 10%
• Goveja maščoba 3%
• Palmovo olje 10%

Ob zgoraj naštetih ukrepih in zmanjšanju vnosa ogljikovih hidratov boste svojemu telesu omogočili najbolj poceni in hkrati najbolj učinkovito regeneracijo, ki jo še posebej potrebujejo bolniki s sladkorno boleznijo. V kolikor se sami ne znate konkretno lotiti vašega jedilnika, nas kontaktirajte. Izdelali bomo za vas dvotedenski jedilnik zasnovan po načelih zadnjih dognanj medicine na tem področju, ki bo individualno pripravljen za vas tako, da ne boste imeli občutka, da ste na dieti.

Delite to objavo ...